Trams en Modeltrams.

Coca Cola Straßenbahn Köln K5000.
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.
Algemeen:  
Herkomst (stad/land): Köln (Keulen), Duitsland.
Behoort tot (Bedrijf/Serie): KVB, -
Uitvoering: Coca Cola, Collectors Item.
Fabrikant gegevens:  
Fabrikant: Lemke Collection - Coca Cola
Artikelnummer: LC21005-2
Groot/Klein serie oplage: Klein serie oplage.
Nog steeds in productie: Ja.
Techniek:  
Motor(en): 1 x 2 polige gelijkstroom motor.
Assen en aandrijving: 6 assen waarvan 2 aangedreven
Aandrijvings soort: Cardan aandrijving.
As diameter: 1,5 mm.
Wiel diameter: 8 mm.
Radstand: 21,2 mm.
Afstand tussen de draaistellen: 121,9 mm.
Stroomafname: 2 rail gelijkstroom.
Waarvan afname op aantal assen: 4 assen.
Koplampen en achterlichten: Geen.
Interieurverlichting: Geen.
Interieurverlichting opties: 2 draadlampjes insolderen.
Materiaal soorten: Kunststof.
Lengte over de buffers, excl. koppelingen: 325 mm.
Lengte 1e wagenbak deel: 151,6 mm.
Lengte 2e wagenbak deel: 151,6 mm
Lengte 3e wagenbak deel: N.v.t.
Lengte overige wagenbakken: N.v.t.
Aantal geledingen: 1.
Soort geledingen:

Geleding op draaistel.

Gewicht van het totale model:

189 gram.

Pantograaf:

Éénbeen pantograaf, zoals voorbeeld.

Pantograaf soort: Éénbeen pantograaf met dubbel sleepstuk.
Pantograaf werkend en aangesloten: Wel werkend, niet aangesloten.
Koppelingen: Plastic koppelingen.
Interieur: Standaard interieur.
Digitaal:  
Digitaal interface aanwezig, zo ja welk?: Nee.
Decoder standaard aanwezig?: Nee.
Automatische lichtwisseling bij digitaal bedrijf: Nee.
Extra mogelijkheden bij digitaal bedrijf: Geen.
Uiterlijk:  
Kleurstelling: Coca Cola rood met witte coca cola opschriften.
Reclame opschriften: Coca Cola totaal reclame.
Wagennummers, emblemen, e.d.: Standaard opschriften aanwezig.
Wagennummer: 5202
Netheid afwerking: Goed, op enkele details na (zie onderstaand).
Opmerkingen / Beschrijving model:  

Dit model beschikt over prima rij-eigenschappen en ziet er bijzonder fraai uit. Het enkel gelede tramstel rijd soepel over de rails en vertoond weinig problemen met wissels. Wel jammer is het dat er in zijn geheel géén verlichting aanwezig is. En dan bedoel ik letterlijk geen verlichting. Géén werkende koplampjes of achterlichten, en geen interieurverlichting. Interieurverlichting zal wel zelf in te monteren zijn, met behulp van 2 draadlampjes die men aan de aansluitpolen soldeert. Koplampen worden lastiger, omdat men hiervoor in de kap moet gaan boren. Mocht dit dan mis gaan, is het model erg lelijk verminkt.

Verder ziet het model er zeer fraai uit, en is het voorzien van diverse details als koppelingen en spiegels. Deze moet men, evenals de lijncijfers en richtingfilms, zelf aanbrengen op de juiste plekken.
De koppelingen zijn echter erg simpel gemaakt. Ik denk dat 2 trams hiermee nooit goed gekoppeld zullen kunnen rijden. De koppeling bestaat eigenlijk uit een blokje plastic aan een stang, die aan de wagenbak wordt gemonteerd, met in dat blokje een gaatje en een uitstekend staafje. Als gekoppeld zou worden, dan wordt dat staafje bij de koppeling van de andere tram in het gaatje geschoven van diens koppeling. Het koppeleffect wordt dan veroorzaakt doordat de koppelingen iets aan elkaar klemmen. Maar wanneer het achterste voertuigje geen stroom zou krijgen, en dus niet meer zou rijden, trekt de koppeling zeker los. Dit zal ook gebeuren als de voorste tram sneller rijdt dan de achterste tram.

De prijs is helaas vrij hoog, maar dit zal mede worden veroorzaakt door het feit dat de tram onder Coca Cola Licentie wordt gefabriceerd (het model op zich niet, maar wel de Coca Cola reclame opschriften). Wel jammer is dat voor deze prijs dus geen werkende koplampjes worden geleverd.

De pantograaf is werkend, en kan prima tegen de draad staan. Stroomafname is niet mogelijk, omdat er geen aansluiting naar de pantograaf loopt.

Een opmerkelijk detail is overigens dat de bumperdelen op de wagenbak ondersteboven zitten. Dit is natuurlijk een slordig detail wat niet zou mogen gebeuren. Als men het model vergelijkt met het voorbeeld, dan is duidelijk te zien dat de bumpers ondersteboven zitten. Deze zijn overigens om te draaien, waardoor het wagennummer op de juiste plaats staat en niet meer ondersteboven, echter er ontstaat dan een zeer lelijke kier tussen de wagenbak en het bufferdeel, welke er niet hoort te zijn. Blijkbaar is dit onderdeel verkeerdom gefabriceerd, waardoor het ook verkeerd om op de wagenbak wordt gemonteerd.
Dit is helaas een lelijk nadeel, maar tot nu toe wel een van de weinige minpuntjes van deze modeltram.

Al met al is dit model zeker wel de moeite waard, ware het niet dat de hoge prijs een strop zal vormen voor de verkoop ervan. Alleen de échte verzamelaar zal het kopen, en dan ook alleen als de portemonnee het op dat moment toe laat.

Tot slot is te vermelden dat de basis van dit model vermoedelijk van de firma Leopold Halling afkomstig is. Deze firma verkoopt de K5000 ook, echter in de normale Keulse kleurstelling.

Zie ook:  
LC21005 - Enkel gelede M6 tram Essen/Bochum met Coca Cola totaal reclame.
LC30910 - Düwag 'aufbau' tramstel créme met Coca Cola reclame.
Retail:  
Prijs*: c.a. € 225,-
Waar te koop: -

* Let op, de prijs van het model kan afwijken!

© 2002 - 2005 Modeltram.org
 
 
 
 
 
 

Alle op deze site gebruikte foto's, images, files en objecten zijn en blijven eigendom van de respectievelijk eigenaars / makers.

Het is niet toegestaan om de op deze site gebruikte foto's en afbeeldingen zonder toestemming van de respectievelijk eigenaars te kopieren, verspreiden, of gebruiken op wat voor wijze dan ook. Voor het gebruik van van de foto's of afbeeldingen kunt U contact opnemen met Modeltram.org.